Dietetyk

AGATA KLEYNY,
dietetyk, specjalista żywienia człowieka

Absolwentka Wydziału Nauk o  Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz studiów podyplomowych Instytutu Żywności i Żywienia na kierunku Poradnictwo Dietetyczne. Przez sześć lat związana była z placówką żywienia zbiorowego zajmującą się opieką nad dziećmi do lat 3, gdzie poszerzyła zarówno teoretyczną, jak i praktyczną wiedzę na temat zdrowego przygotowywania posiłków.
Doświadczenie w pracy z dorosłymi pacjentami zdobywała jako dietetyk jednej z warszawskich poradni dietetycznych. Trener warsztatów o tematyce żywieniowej, autorka artykułów i poradnika dietetycznego dla kobiet ciężarnych i karmiących. W kręgu jej zawodowych zainteresowań znajdują się dietoprofilaktyka i dietoterapia nadwagi i otyłości, a także innych chorób cywilizacyjnych oraz żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i małych dzieci.

Pacjentów zawsze traktuje indywidualnie, uwzględniając ich oczekiwania, upodobania oraz tryb życia. Stara się, by każdy jej podopieczny otrzymał zalecenia dostosowane do swojego stanu zdrowia, stylu życia i możliwości. Uważa, że nie bez znaczenia dla utrzymania wysokiej motywacji pacjenta jest uwzględnienie jego upodobań i możliwości (czy też umiejętności) samodzielnego przygotowywania posiłków.